Resepi





Assalamualaikum ..


Ni salah satu kek yang menjadi kegemaran keluarga kami..memang sedap betul kek ni terutama skali bila simpan dalam fridge makan sejuk2.Pandai betul Kak Munira cipta kek ni dan ia menjadi salah satu kek yang customer saya suka order.

Pertama kali buat memang rasa macam cerewet sikit bagi saya yang baru2 belajar buat kek.Tapi bila dah masak mmm hilang semua penat...Dah berapa kali buat baru berani nak deco kat atasnya.Satu petua dari Badariah Rahman, lap dulu air gula baru deco supaya b/c nya tak bergerak.

Anyway pada yang belum pernah buat kek ni saya suggestkan cuba2lah buat resepinya saya ambik dari blog Kak Munira/DiraBakers


KEK KARAMEL (KAK MUNIRA)

bahan2:
a)
 2sdb gula (buat gula hangus-tabur gula dlm loyang,masak atas api perlahan biar gula hancur bertukar jadi perang)


b) Bhgn atas
1/2 tin susu cair FN 
70gm gula castor
1/2 sdt esen vanila
3 bj kuning telur 

c) lapisan kek
140gm tpg gandum

70gm gula castor
3 bj kuning telur 
135ml air biasa
1 sdt baking powder (sudu KFC)
45ml minyak masak

d) Meringue
6bj telur putih

70gm gula castor
1sdt krim of tar tar (sudu KFC)

Cara membuatnya :
1. Kacau semua bhan (b) perlahan2 jgan bagi berbuih nanti tak menjadi karamelnya

2. Masukkan (b) dlm loyang gula hangus tadi
3. Pukul bahan (c)
4. Pukul sampai bhan (d) jadi kembang bila angkat tak jatuh
5. Campurkan adunan (c) dan (d) gaul dengan senduk hingga sebati
6. Bahagikan adunan bebrapa warna dan letak paste klau nak
7. Masukkan dlam loyang tadi
8. Bakar cara double boiling selama 1 jam suhu 160-180c
9. Bila masak angkat dan restkan 10minit baru terbalikkan kek yg dibakar tadi
10.Masukkan dlm peti sejuk 1jam dan makan sejuk2










 

 
 





Terima Kasih Singgah Blog Aiena Maisarah

No comments:

Post a Comment